TV dokumentar: “Den skjulte fare ved flyvning”

TV2s “Dags Dato” med Poul Erik Skammelsen, sendte søndag den 22. februar 2009 en BBC-dokumentar med ovennævnte titel, desværre var det først lige før midnat, så den var vi ikke mange, der oplevede.

Dokumentaren fortalte om en kommende retssag fra en mor med tre døtre, som mener sig forgiftet under en flyvning fra England til Florida, de fire kvinder påstår sig ramt af: “Aerotoxic Syndrome”, et fænomen som whistleblowers.dk har tre links til.

Første gang jeg hørte om “Nervegas i flys airconditioning” var også via en TV2-dokumentar, der fortalte om flybesætninger i Alaska Airlines, som var blevet trunget til en tavshedserklæring, imod at få erstatning for mistet helbred og arbejde. Det var et Channel 4-program, fra for ca. ti år siden.

De norske oliearbejderes fagforening: www.safe.no ved Halvor Erikstein og Norsk Flygerforbund ved formand John Kristoffersen afholdt sammen en konference i Stavanger den 6-8 maj 2008: “Kjemisk helsefare innen luftfart og petroliumsindustrien” Vi var ca. 150 deltagere til denne første konference, af sin art, i Skandinavien.

Konferencen resulterede i en del TV-, fagblads- og avisinterviews, som kan findes på: www.aopis.org/PressArticles.html, hvor der findes artikler om emnet helt tilbage fra 1983 i kronologisk orden: Især overskriften: “Nervegas i nye SAS-fly” gav en del debat, men SAS indrømmede, til sidst, at BAe-146 flyet, som SAS havde inchartret fra Atlantic Airways og Transswede, var særligt berygtet for: “Den hemmelige fare ved flyvning”

Allerede i 2003 kontaktede jeg Atlantic Airways’ daværende chefpilot Niels Egelund (som også er en meget kendt professor på Danmarks Pædagogiske Universitet). Niels Egelund havde hørt om BAe-146’erens dårlige rygte, men forsikrede, at de danske myndigheder havde godkendt flytypen og procedurerne. senere har jeg talt med professor Egelund et par gange, efter at han er holdt op hos det færøske luftfartsselskab. Egelund mener ikke, der sker nogen forandringer, så længe myndighederne ikke kræver disse.

Den 10. okt. 2006 forulykkede en Atlantic Airways BAe-146 på den norske lufthavn STORD, hvor flyet brændte op, efter at være kørt ud over baneenden, tre passager og en stewardesse omkom. Jeg kontaktede straks den nyudnævnte norske havarichef Grete Myhre, som lovede mig at der skulle foretages en test på “Nervegas i piloternes blod”, samt, selvfølgelig, en alco-test. Endnu er den endelige havarirapport ikke kommet, her 1187 dage senere. Loven kræver en endelig havarirapport inden for et år efter havariet.

Også Statens Luftfartsvæsens (SLV) chef Kurt Lykstoft Larsen, har jeg haft et 30 minuter langt møde med om dette emne. Det var den 21. nov. 2007. Lykstoft havde også hørt om problemet, men vil ikke gribe ind. Den 5. jan. 2009 taler jeg med kontorchef Per Veingberg SLV om emnet: “Toxic Air” i 25 min. Han henviser til EASA (EUs luftfartsmyndigheder), som jeg så ringer til samme dag og taler med Sabine Eggerder, Vorbert Lohl og Laurent Gruz, EASA henviser alt til CAA (De engelske luftfartsmyndigheder) hvorfra jeg intet har hørt.

Den 15. sep 2009 udsender BAe-industries og Quest en pressemeddelelse om et ombygget luftfilter fra hospitalsindustrien: “AirManager” foreløbig kun tilpasset BAe-146 og Boeings 757 modeler, 6-8 fly er allerede udstyret med filteret, som kan rense airconditioningsluf-ten for 99,7 % af al forurening, vira (fx. H1N1) og bakterier, samt (hurra!) giftige oliedampe, ved en elektrisk og centrifugerende behandling af luften. Det er stadig hemmeligt, hvilke luftfartsselskaber der har fået AirManager installeret (ikke Atlantic Airways), myndighedsgodkendelserne er, vistnok, også stadig skjult. Jeg ved heller ikke om de 6-8 fly nu har fået installeret de “Giftalarmer”, som alle fly udviklet siden 1963, burde have haft.

Efter at Boeings nye 787 “Dreamliner” (første flytype uden: “Bleed Air” altså uden risiko for nervegas i airconditionen) endelig fløj sin “First Flight” den 15. dec. 2009, har næsten alle nyhedsmedier nævnt det større fugt og iltindhold i kabineluften, samt flyets lavere vægt og demed lavere brændstofsforbrug. Kun The Telegraph i England har haft en fyldestgørende artikel om det epokegørende giftfri fly, dog har norske Teknisk Ukeblad og Politiken haft artikler som strejfer emnet: “Den hemmelige fare ved flyvning”.

Kære læser, vi har brug for dine oplevelser med – og meninger om – Toxic Air.

Skriv en kommentar