Frank Grevil

tidligere major i Forsvarets Efterretningstjeneste, FET

Da han hørte Statsminister Anders Fogh Rasmussen erklære fra Folketingets talerstol, at efterretninger viste, at Saddam Hussein var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben, flød bægeret over for Frank Grevil. For han havde selv været med til at samle og videregive de efterretninger, som statsministeren henviste til. Og der stod ikke det, som statsministeren sagde.

De fortrolige oplysninger, som Major Frank Søholm Grevil lækkede i 2004, kom fra hemmelighedernes højborg, Forsvarets Efterretningstjeneste. Men det var kun én af grundene til, at hans sag skabte så stor opmærksomhed, som den gjorde. En anden væsentlig årsag var, at hans afsløringer af indholdet i en række fortroligt stemplede rapporter om grundlaget for Danmarks deltagelse i Irak-krigen var et frontalt angreb på statsminister Anders Fogh Rasmussen. Grevil mente, at statsministeren havde vildledt såvel Folketinget som den danske befolkning og havde talt direkte imod bedre vidende, da han fra Tingets talerstol erklærede, at Saddam Hussein var i besiddelse af masseødelæggelsesvåben. Dette var den altovervejende begrundelse for dansk deltagelse i den amerikansk ledede invation af Irak.

Men Grevil havde været med til at skrive de rapporter, som statsministeren anførte som dokumentation for sin argumentation. Og i de rapporter stod intet steds noget skråsikkert om, at der var masseødelæggelsesvåben i Irak. Desuden var Grevil forarget over, at de rapporter, som FET præsenterede for statsministeren og Udenrigspolitisk Nævn som selvstændigt efterretningsarbejde, angiveligt og stort set var rene oversættelser af rapporter fra blandt andre Central Intelligence Agency, CIA.

Grevil fik en hård medfart. Ikke alene dukkede ting fra hans fortid pludselig op i aviserne. Han blev også politianmeldt, tiltalt og idømt seks måneders fængsel for at have lækket de fortrolige oplysninger. Frank Grevil var i øvrigt et aktivt medlem af statsministerens eget parti, Venstre.

Læs også om disse om disse whistleblowers:

Ed Block og Patrick Price, tidligere hhv. ekspert i The Pentagon og cheftekniker hos flyfabrikanten Boeing
Daniel Ellsberg, tidligere topembedsmand i det amikaranske forsvarsministerium, Pentagon.
Jørn Madsen, tidligere chef for Havarikommissionen for Civil Luftfart
Mary Schiavo, tidligere generalinspektør i det amerikanske transportministerium